Thursday, October 2, 2008

Rahvariidesärk mehele 1.osa

Sissejuhatus.
Kõik algas sellest, et mees nägi laadal käies mingeid linaseid särke ja ütles, et tahab ka omale sellist.
Selle jutu peale tekkis minul idee, et teekski talle ühe korraliku valge linasest riidest rahvuslikus stiilis särgi. Et oskan ju küll! Nimelt olen kunagi ammu-ammu töötanud ühes käsitöö firmas, kus sai päris suure hulga tehtud Juuru mehe särke. Hästi küll ei mäleta aga eks siis üritan meelde tuletada.
°°°°°°°°°°
Esimese hooga ei tulnud õieti midagi meelde. Vaid mõned pisiasjad. Otsisin raamatukogust ja otsisin netist. 
Tulemus nagu alati: kõike nagu on aga seda mida vaja, pole ikka!
Lõpuks isetegija.net foorumist vastas mulle Snowdrop nii: 
Eesti rahvarõivaste raamatus kirjutab Juuru mehe särgi kohta nii: 
Valgest linasest riidest särk kaunistada valge linase või puuvillase lõngaga. Rinnalõhik palistada kitsa pilupalistusega, lõhiku otsa teha lukk ja katta see nööpaugupistetega. Lõhikust alla, särgi rinnaesisele õmmelda sämppistesõõr ja selle ümber püvisilmtikandis neljaharuline motiiv. Õlalapp õmmelda särgi külge kahe paralleelse tikkpistereaga. Ridade vahee õmmelda sõlmpisted. Õlalapi keskjoonele õmmelda rida tikkpisteid. Kaelaaugu äär kurrutada. Ümber Krae serva õmmelda tikkpisted. Krae sulgeda nööbi ja nööpauguga. Varrukasuhu teha 1,5 cm laiune palistus ja põimpilu. Palistuse peale õmmelda püvisilmpistes sakid. Varrukapära jätta õlalapi kohal 4 cm sirgeks, siis murda mõlemale poole lappkurrud.

Suur aitähh talle info eest! 
Mis siis ikka. Hakkasin siis tööga pihta lootes, et ehk see mälu, mis talletub sõrmeotstes, ilmub välja kui juba töö teoksil on.
Ja kõiki, kes teavad mida teha ja kuidas teha, kutsun kommenteerima oma järgnevaid postitusi, kui nö. särgi proovitükki teen.

No comments: